Naar Hellebrekers website

Lees het verhaal van Maarten

Werken bij Hellebrekers

Even kennis maken

Maarten werkt al bij Hellebrekers sinds 1996 en is onderzoeker zwembaden. Hij combineert wetenschappelijk onderzoek met praktische ervaring en kennis uit het vak. In 2018 promoveerde hij aan de Technische Universiteit Delft op zijn onderzoek naar alternatieve waterbehandeling voor zwembaden, en inmiddels is het eerste chloorvrije zwembad een feit. 

Functie: Onderzoeker Zwembaden
Locatie: Nunspeet

Kun je meer vertellen over jouw onderzoek naar het chloorvrije zwembad ?

“Vijf jaar lang heb ik onderzoek gedaan aan de TU in Delft en daarna heb ik thuis nog jaren aan mijn proefschrift gewerkt. In 2018 was mijn proefschrift een feit. Binnen Hellebrekers kreeg ik, inmiddels meer dan 15 jaar geleden, de kans om dit onderzoek parttime te starten. Vertrekpunt was het idee om zwemmen gezonder te maken door irritaties aan ogen, huid en luchtwegen te minimaliseren. Uiteindelijk werd het een onderzoek naar het gebruik van alternatieve desinfectie, biologische filtratie en de invloed van zwemmers op de kwaliteit van zwembadwater. Het onderzoek toonde aan dat zuivering van het zwembadwater mogelijk is met waterbehandeling zonder een chemisch desinfectiemiddel. En vandaaruit werd het baanbrekende concept chloorvrij zwembad steeds concreter.” 

Wat is jouw drijfveer?

“Als specialist op het gebied van zwembaden is kennis vergaren en verder uitbouwen mijn grote drijfveer. En die kennisladder wil ik verder op klimmen. Binnen Hellebrekers krijg ik hier alle kansen voor. Ik vind het leuk om in de zwembaden te werken, omdat ik veel toegevoegde waarde kan leveren. Naast zwembaden houd ik mij ook met andere disciplines bezig zoals energie, drinkwater (legionella gerelateerd) en luchtbehandeling. Afwisseling is er voldoende. Zo geef ik de ene keer les aan groep 1 in het basisonderwijs en sta ik de andere keer in de collegezaal op de universiteit. In de toekomst hoop ik dat wij in Nederland een kennisplatform krijgen waar een groep experts hun kennis delen. Ik word nu al regelmatig benaderd door andere organisaties zowel nationaal als internationaal voor bepaalde casuïstiek. Hoe mooi is het om thema’s gezamenlijk te analyseren en samen te werken aan de meest optimale en veilige zwembeleving. Want uiteindelijk is dat hetgeen waar het allemaal om draait; zwemmen is gezond.” 

Wat is de techniek achter het chloorvrije zwembad?

“In Nederland kennen we zwemvijvers, open waters en gechloreerde zwembaden. Het nadeel van gechloreerde zwembaden is dat allergische reacties kunnen ontstaan bij zwemmers. Dit komt omdat zwemmersvuil reageert met vrij chloor. In ons onderzoek hebben wij alternatieve zuiveringsstappen onderzocht. Op het moment dat je geen vrij chloor meer toepast, moet je alternatieve desinfectie integreren. In de technieken voor chloorvrije zwembaden gebruiken we grove filters (voor haren), biologische filters (voor opgeloste stoffen) en passen wij daarnaast een zogeheten dubbele barrière toe. Het meeste vuil wordt door ultrafilters opgevangen en alles wat er mogelijk overblijft wordt door UV lampen behandeld. Net als bij gechloreerde zwembaden moet al het water rondgepompt worden om desinfectie te hebben. Omdat de onderste lagen van het zwembad minder vervuild zijn behoeven die geen uitgebreide behandeling. Voor de onderste laag worden alleen UV lampen toegepast. Inmiddels is het eerste chloorvrije zwembad gerealiseerd in de Wiltsangh in Nunspeet. 

Lees ook het verhaal van:

Ruben1Ruben1
Het verhaal van Ruben
Melanie3Melanie3
Het verhaal van Melanie
Rutger1Rutger1
Het verhaal van Rutger
Werken bij HellebrekersWerken bij Hellebrekers
Het verhaal van Maarten
Werken bij HellebrekersWerken bij Hellebrekers
Het verhaal van Pieter
Werken bij HellebrekersWerken bij Hellebrekers
Het verhaal van Patrick
Werken bij HellebrekersWerken bij Hellebrekers
Het verhaal van Roy
HellebrekersHellebrekers
Het verhaal van Gerwin
Ruben1Ruben1
Het verhaal van Ruben
Melanie3Melanie3
Het verhaal van Melanie
Werken bij HellebrekersWerken bij Hellebrekers
Het verhaal van Pieter
Werken bij HellebrekersWerken bij Hellebrekers
Het verhaal van Maarten
Rutger1Rutger1
Het verhaal van Rutger
Scroll naar boven